Vad händer när en räkning går till inkasso?

Om du inte betalar till oss i tid, går ärendet vidare till inkasso. Här beskriver vi de generella stegen i inkassoprocessen.

1. Inkassokrav

Om du inte betalar betalningspåminnelse till oss i tid, får du ett inkassokrav. Att du fått ett inkassokrav innebär också att din skuld ökar:

  • Med en inkassoavgift på för närvarande 180 kr.

Du har ännu inte fått någon betalningsanmärkning.

2. Betalningsföreläggande

Om du inte heller betalar när du har fått ett inkassokrav, och inte heller hör av dig till oss, kan vi ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det innebär att vi ansöker om att få din skuld fastställd.

En ansökan om betalningsföreläggande innebär också att din ursprungliga skuld blir ännu högre på grund av fler extra kostnader:

  • En ansökningsavgift på för närvarande 300 kr.

  • Ett ansökningsarvode på för närvarande 380 kr.

Som juridisk person (ett företag, en verksamhet eller organisation) får du en betalningsanmärkning vid ansökan om betalningsföreläggande.

3. Utslag

Om du varken betalar eller motsätter dig skulden, så fastställs skulden av Kronofogden genom ett utslag.

Ett utslag innebär att du får en betalningsanmärkning.

Om du motsätter dig skulden överlämnas ärendet till tingsrätten för prövning. Om tingsrätten beslutar att du ska betala skulden kan det innebära ytterligare kostnader.

4. Verkställighet

Om du inte betalar din skuld till oss efter att det blivit ett utslag eller en dom i tingsrätten, kan vi ansöka om verkställighet hos Kronofogden. Det innebär att Kronofogden hjälper oss att få skulden betald.

Vid ansökan om verkställighet tillkommer ytterligare kostnader:

  • En avgift på för närvarande 600 kr per år.

En ansökan om verkställighet kan innebära att du får en betalningsanmärkning.

 

Om betalningsanmärkning

Det är kreditupplysningsföretagen som sätter betalningsanmärkningar. Kontakta något av dessa företag för information om du fått en betalningsanmärkning.

Integritetsskyddsmyndighetens webbplats finns en fullständig lista över kreditupplysningsföretag.