Försäkra din elcykel - vad gäller?

Elcykeln klarar högre hastigheter än vanliga cyklar och det kan innebära att du som ägare måste ha trafikförsäkring. Trafikförsäkringen ger ett skydd för dig själv och dina medtrafikanter.

Elcykeln har en motor som aktiveras när du trampar och slår ifrån när du slutar trampa. I övrigt trampar, växlar och bromsar du som på en vanlig cykel. Elmotorn hjälper till upp till 25 km/tim. Du kan cykla snabbare än så men då kopplas motorn ur och dina benmuskler står för farten.

En elcykel räknas som en vanlig cykel och täcks av din hemförsäkring. Elcykeln ska alltid vara låst med godkänt lås. För väldigt dyra elcyklar kan försäkringsbolaget ha en begränsning på hur mycket de maximalt betalar ut i ersättning. Om du har en mycket dyr elcykel kan du behöva en specialförsäkring.

Elcyklar får köras precis som vanliga cyklar, på cykelvägar och de flesta bilvägar men inte på motorvägar och motortrafikleder. Den ser ofta ut som en vanlig cykel.

  • Elcyklar som är konstruerade så att de enligt lag klassas som moped omfattas troligen inte av hemförsäkringen och måste bland annat vara trafikförsäkrade.

  • Elcyklar som klassas som moped klass II måste ha trafikförsäkring.

  • Elcyklar som klassas som moped klass I ska vara registrerade i vägtrafikregistret och måste ha trafikförsäkring.